Koláčiky na iný spôsob
Všetci dobre vieme, že základom každých osláv sú výborné koláče. Skrátka neodmysliteľná súčasť každej párty. Ale nie každý z nás si môže dovoliť klasické koláčiky z rôznych dôvodov, a preto sme sa rozhodli vám ukázať recept trochu inak.
Vegan linecké koláčiky
Čo budeme potrebovať:
300 g hladkej špaldovej múky
70 g práškového cukru
200 g rastlinného tuku
1 PL rastlinnej smotany
nastrúhaná citrónová kôra
1 PL kakaa (ak chceme jednu časť čokoládovú)
džem, práškový cukor na ozdobu
Ako budeme postupovať?
Všetky suché ingrediencie, ktoré máme v recepte, spolu dobre zmiešame. Pridáme tam potom studené maslo aj smotanu a opäť musíme všetko dobre spolu spracovať na cesto, ktoré je dobré, aby sme aspoň hodinu nechali vychladnúť v chladničke, ale lepšie je, keď sa nechá cez noc. Následne cesto rozvaľkáme a vykrajujeme. Toto dobré spracované cesto sa nelepí. Ak by sa stalo, že sa ešte bude lepiť, stačí pridať múku. Je dobré, ak si pomúčime dosku, aby sme cesto vedeli vyvaľkať a pekne vykrajovať. Do jednej polovičky vykrojených koláčikov si môžeme menšími formičkami vykrojiť menšie otvory, aby sme mohli linecké lepiť džemom. Vykrojené cesto si teda uložíme na plech a dáme do rúry. Pečieme ich na 180 stupňov, kým nezačnú chytať takú jemnú zlatistú farbu. Počkáme, kým vychladnú a môžeme začať s lepením dohromady. Pre stálu chutnosť a krehkosť je dobré, ak ich necháme v uzavretej nádobe.
Oslava sa môže začať, keď už máme pripravené aj tieto dobrôtky. Potešíme tým tých, ktorí možno nie sú pravými zástancami klasickým koláčikov, ale radi si tiež troška zamaškrtia.