Krédo upratovania
Život na internátoch vie byť krutý. Podmienky, ktoré nám pripravia vyššie postavení, nie sú vždy priaznivé, a preto niekedy musíme doslova bojovať. Preto prinášame pár „upratovacích prikázaní“, ktoré z nášho pobytu na internáte urobia doslova päťhviezdičkový hotel. Problémom je, že tieto pravidlá treba dodržiavať, takže vytlačiť a prilepiť, kde sa dá 😊
Plochy dôkladne utierajme teplou vodou a prostriedkom na umývanie alebo antibakteriálnym sprejom pred a po dokončení prípravy jedla. Finančné suchoty hovoria, že aj ocot je veľmi užitočným pomocníkom, pozor však na výpary. Udržujme varné dosky na sporáku čisté tým, že čo najskôr odstránime akékoľvek škvrny a zbavíme sa všetkého, čo sa na nich spálilo, či prihorelo. Plochy varných dosiek sú veľmi náchylné na poškrabanie, preto na ich čistenie nepoužívajme žiadne čistiace prostriedky, stačí iba utierka alebo hubka a je to v poriadku.
Vyprázdňujme koše v kuchyni skôr, ako pretečú, inak sa môže stať, že sa k nám nasťahujú okrem spolubývajúcich aj hlodavce. Ešte väčším vylepšením, čo sa týka košov, je separovanie. Teda ak si pripravíme ešte kôš na plasty, papier, sklo a kov, bude to perfektné.
Umývajme riad po každom jedle. Naozaj je to skvelý pocit, ak si riad umyjeme hneď po jedle a na ďalšie sa môžeme tešiť už s myšlienkou, že si nemusíme umývať tanier, jednu vidličku a jeden nožík. Ak sa nám náhodou stane, že sa niečo v hrnci pripáli, netreba sa báť, stačí len do hrnca na pár hodín naliať vodu a potom to všetko krásne pôjde dole.
Vždy si umyme ruky pred tým, než začneme pripravovať nejaké jedlo, ale hlavne vtedy, ak sa chystáme na prípravu surového mäsa.
Akékoľvek zvyšky, teda jedlo, ktoré sme nestihli zjesť v jeden deň, si nechajme v chladničke maximálne dva dni. Vždy by sme sa mali uistiť, či sú správne zohriate, keď ich chceme jesť a neprehrievajme nič, čo bolo zmrazené. Takisto základným pravidlom je, že horúce alebo teplé veci sa do chladničky nedávajú. Treba počkať, kým vychladnú, a potom ich môžeme nechať v chladničke.
Ak sa niekedy dáme do umývania chladničky, či mrazničky, treba pozrieť aj dnu. Teda suroviny a potraviny, ktoré sú buď po záruke, alebo sú skazené, vyhodiť, aby sme opäť nechovali doma nejaké nechcené zvieratká a ku nim ešte nevhodný zápach.