Úvod Inšpirácie Vianočné medovníčky

Vianočné medovníčky

23. decembra 2019
Vianočné medovníčky

Vianočné medovníčky

Ktorý koláč nám najviac pripomína Vianoce? Samozrejme, že medovníky. Bez medovníkov Vianoce nemôžu byť. Každým rokom mamka skúša nové a nové recepty, na zaručene mäkké kúsky, a my sa každý rok  čudujeme, načo to robí – veď medovníky jej vieme zjesť počas dvoch dní. Úplne v pohode. Mnohé rodiny majú svoj tajný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu, a preto je to čaro návštev, keď ochutnáme nejaký a zistíme, že je úplne iný, ako ten, ktorý sme robili my doma. Preto sme sa rozhodli vám prispieť aj my receptom na výborné domáce medovníčky.

 

Potrebujeme:

500g hladkej múky T650 (chlebová)
120g medu
160g práškového cukru
100g masla
2ks vajcia
1KL perníkového korenia, strúhaná citrónová kôra
1KL sódy bikarbóny

Kto chce medovníčky zdobiť, nech pridá jednu kávovú lyžičku holandského kakaa, biele zdobenie nádherne vynikne

Postup:

Najprv si preosejeme múku, ktorú zároveň premiešame so sódou bikarbónou a koreninami.  Ďalej si pripravíme druhú misku, v ktorej vyšľaháme vajcia, cukor, tekutý teplý med, zmäknuté maslo. Túto hmotu potom vlejeme do misky s múkou. Teraz je potrebné, aby sme všetko spolu dobre spracovali. Ak máme cesto hotové, dáme ho do mikroténového vrecúška a vložíme do chladničky, kde je najlepšie, aby postálo aspoň jednu noc. Na ďalší deň si pripravíme dosku na vaľkanie, posypeme ju múkou a rozvaľkáme cesto. Malo by byť hrubé asi tak 0,5 cm.  Ak ho máme pripravené, stačí už len zobrať formičky a začať vykrajovať. Takto krásne vykrojené medovníčky potom vložíme do rúry a pri teplote asi 160 stupňov a pečieme približne 10 minút. Po upečení je dobré, aby sme ich potreli žĺtkom a následne na ďalší deň ich môžeme ozdobovať. My sme stihli zdobiť aj v deň, kedy sme medovníčky nachystali. Bielu polevu si nachystáme z 1 bielka, ktoré zbavíme hrudiek, pár kvapiek citrónu a cca 200 g práškového cukru. Ten je dobré mať zomletý čo najjemnejšie. Hmotu miešame aspoň 10 minút intenzívne, dáme do viacerých mikroténových vrecúšok a ešte v rukách premieľame, aby sa aj posledné kryštáliky cukru roztopili. Hmota by mala byť ako redšia zubná pasta.

Vianočné medovníčky

Vianočné medovníčky

Tak, a Vianoce už môžu začať. Medovníčky máme prichystané, nádherne rozvoniavajú celú miestnosť. Vyzerajú prekrásne, pretože ich ozdobovala celá rodina.  Dúfame, že budú chutné a vyčaria príbuzným úsmev na tvári. Ako u Vás vyzeralo zdobenie medovníkov? Používate bielu polevu alebo zdobíte medovníčky orechmi? Podeľte sa s nami s Vašimi úspechmi.

Neprehliadnite