Palacinky
Palacinky. Výborný nápad na sladký obed. Chvíľa, keď sa na stôl položia všetky džemy, čo sa našli v špajze, a mamka donesie plný tanier palaciniek, ktoré po 10 minútach zmiznú z taniera, ako by tam ani neboli. Samozrejme, rovnako dobrým nápadom je si dať aj palacinky v reštaurácii. Tie už vyzerajú ináč. Sú poliate čokoládou, na vrchu je kopec šľahačky. Pre nás študentov to však niekedy môže byť kritické, keďže náš finančný stav nám možno neumožní dopriať si takúto dobrotu. Preto tu máme pár nápadov, ako by sa takéto palacinky dali pripraviť aj doma, bez toho, aby sa naša peňaženka premenila na cibuľovú. Ozaj, viete, aká je cibuľová peňaženka? Otvoríš a zaplačeš 😃
Prvým nápadom sú možno také klasické, ale aj tak výborné palacinky. Základom je nutella, hlavne veľa nutelly, ktorú rozotrieme po polovičke upečenej palacinky. Aby nám nebolo sladko až za ušami, navrch môžeme pridať čerstvé jahody, ktoré umyjeme a nakrájame na plátky. Palacinka nám tak bude chutiť sladko, ale zároveň aj sviežo, po čerstvých jahodách. Vrch sa môže posypať cukrom, prípadne dať šľahačku, či poliať čokoládou, karamelom… čím budeme chcieť.
Ak sa nám zdá prvý variant príliš sladký, je tu niečo, čo je tvorené kopou ovocia. V hrnci si pripravíme ovocnú zmes, ktorá sa skladá z malín, čučoriedok a černíc, no môžeme pridať ovocie, aké máme radi my. Toto necháme povariť a zároveň tam pridáme cukor a citrónovú šťavu. Vytvorí sa nám z toho kaša, ktorú necháme vychladnúť a pomedzi to si pripravíme tvaroh. Ten stačí, ak len dobre rozmiešame s cukrom a máme to. Najprv si na palacinku nanesieme tvaroh a potom pridáme ovocie, ktoré nám už vychladlo. Ako si ozdobíme vrch je už len a len na nás.
Aby sme trošku uspokojili aj milovníkov škorice, ďalšie budú práve s ňou. Stačí, ak si na panvicu najprv dáme maslo, ktoré sa nám pekne roztopí. Hneď na to tam pridáme hnedý cukor, ktorý nám po chvíľke skaramelizuje. Teraz prichádza na rad jeho veličenstvo škorica. Tá nám rozvonia celú kuchyňu tak, že ešte aj susedia budú zvoniť, či môžu prísť na obed. Ak sme toto dobre zamiešali, necháme zmes vychladnúť. Potom pridáme to, čo sa ku škorici hodí najviac. Banány. Tie je najideálnejšie, ak nakrájame na kolieska, také, aby sa nám potom dobre jedlo. Všetko dobre premiešame a už len necháme, nech vychladne a pridáme na palacinku.
To bol súhrn troch možno trošku iných a možno pre niekoho inšpiratívnych nápadov na najbližšiu prípravu palaciniek. Samozrejme, nemusí sa to pripravovať presne podľa receptu, ide hlavne o tú inšpiráciu. Tak teda, nech je najbližší obed sladký a chutný.